Finn szauna

Ajánlott hőmérséklet: 90 +- 10 Celsius.
A szanuába való beüléskor saját törölköző használata kötelező!

A klaszikus finn szauna

Talán nem véletlen, hogy Európán belül éppen az északi népek körében terjedt el leginkább a szaunázás. Klasszikus változatában egy fatüzelésű kályha segítségével forrósítják fel a hő egyenletes leadására szolgáló köveket. Kémény nélküli verziója a savusauna, azaz füstös szauna. Ebben még a szaunázás megkezdése előtt, hosszú idő alatt, kifejezetten nagy mennyiségű követ forrósítanak fel. Ezt követően eloltják a tüzet, kiszellőztetik a kabint, és csak ezután kezdik meg a szauna használatát. A füst illata a szellőztetést követően is megmarad.


Hazánkban az ilyen típusú szaunák kevéssé terjedtek el. A fatüzelésű szaunáknak ugyanakkor van kéményes változatuk is; ezt nem járja úgy át a füst, mint a savusaunát. Többnyire kertekben, udvarokon állítják fel, ajtaja így a szabadba nyílik. A klasszikus finn szauna modernebb verzióiban földgáz, fűtőolaj vagy elektromos áram segítségével forrósítják fel a köveket. Az ilyen szaunákat jellemzően egy nagyobb épületen belül helyezik el. Akár fatüzelésű, akár modern szaunáról beszélünk, a benne lévő levegő páratartalmát a kövekre locsolt víz segítségével szabályozhatjuk. (Ez egy finn szaunában jellemzően 5-30% között mozog.) A szaunaszeánszok során ún. aromás „felöntéseket” is alkalmaznak, amelyeknek stresszoldó hatást tulajdonítanak. A szaunát ideális esetben ruhátlanul célszerű igénybe venni; egy természetes anyagú fürdőlepedőt azonban mindenképpen vigyünk magunkkal. Belépés előtt zuhanyozzunk le, és alaposan törölközzünk meg. Szappant, tusfürdőt, testápolót ilyenkor ne használjunk!


A finn szaunában a levegő hőmérséklete nagyon magas; a mennyezet közelében akár a 100 °C-ot is elérheti. Ez megnövekedett terhelést jelent a szív számára. Ezért szívbetegek csak előzetes orvosi jóváhagyással szaunázhatnak. Számos egyéb betegség – trombózis, egyes keringési rendellenességek, terhességi magas vérnyomás, veseműködési zavarok stb. – esetén szintén ellenjavallt a szauna használata.


Az egészséges szervezet számára azonban a szaunázás számos előnnyel járhat. A magas hőmérséklet és az intenzív izzadás segítheti egyes salakanyagok eltávolítását, a bőr megtisztulását. Felpezsdül a vérkeringés is: a keringési perctérfogat a normális érték másfél-kétszeresére is nőhet. Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben megugrik a pulzusszámunk is. A vérnyomás azonban csak kisebb mértékben változik, ugyanis a megnövekedett perctérfogat mellett az erek bizonyos mértékű tágulása is megfigyelhető. A nagyon meleg és relatíve száraz levegő belélegzése légzőszerveinkre is jó hatással van. Rövid távon javul a vitálkapacitás, hosszú távon pedig csökkenhet a hurutos felső légúti megbetegedések gyakorisága.

Cím

3900 Szerencs, Rákóczi út 94.

Telefon

+36 47/560-250
+36 20/430-3333

E-mail

szerencsifurdo@szerencs.hu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram